Motto týdne: Láska je ze všech vášní nejsilnější, neboť útočí současně na hlavu, srdce i tělo. Voltaire


Partneři

Smích léčí a proto si přečtěte web plný anekdot, fórů, smíchu a nejlepších vtipů Vysmatej.cz

Avon katalog k prohlédnutí.

Pro cestování do zahraničí i po ČR doporučujeme sjednat výhodné cestovní pojištění online. Využijte online sjednání a porovnání cestovního pojištění.

K čemu je dobrý rybí tuk?

Zkuste https://www.testy-zkusenosti.cz/

Rádi Vám poradíme v poradně - online. Poradí i Bezvarady.eu.

Vířivky pro celoroční provoz. Zlepšete si zdraví a relaxujte v pohodlí domova. Vířivky Villeroy & Boch. Úsporné, zateplené, laminátové, vč. termokrytu. Nesrovnatelná kvalita oproti nafukovacím vířivkám. Vybírejte z celoročních venkovních vířivek Villeroy & Boch nebo Jacuzzi®



Zdravé hubnutí - dělená strava

7.5.2014

Nejdůležitější zásadou při snaze zhubnout je úprava životosprávy. Měli bychom dbát na to, co vlastně jíme. Dělená strava není žádná dieta, jedná se spíše o úpravu našeho jídelníčku. Dělená strava je určena všem, kteří chtějí změnit dosavadní způsob své životosprávy.

Hlavním principem dělené stravy je usnadnění trávení. Některé potraviny trávíme velmi dlouho a je nám po nich těžko, jiné jsou pro náš žaludek odlehčením, protože každé jídlo vyvolá v žaludku jiné prostředí pro trávení. Pokud jíme dohromady jídla, které v žaludku vzájemně způsobí zásadité a kyselé prostředí, tělo spotřebuje velkou část energie právě na samotné trávení. Díky tomu se cítíme unaveni a máme zase hlad. Při konzumaci vzájemně neutrálních potravin se žaludek tolik nenamáhá při zpracování potravy a my se cítíme lépe.

Podle dělené stravy rozdělujeme potraviny na sacharidy (zasadité), bílkoviny (kyselé) a neutrální potraviny.

Mezi bílkoviny patří:

  • maso a masné výrobky (uzeniny, ryby apod.)
  • sójové výrobky
  • vejce (bílek)
  • mléko, mléčné výrobky
  • některé druhy ovoce (pomeranč, citrón, hrušky, broskve, meruňky, třešně)
  • vařená rajčata, rajčata v konzervě
  • sýry do 50 % tuku v sušině

Mezi sacharidy patří:

  • obiloviny (pšenice, žito, proso, oves, neloupaná rýže a výrobky z nich)
  • některé druhy zeleniny - kapusta, brambory, kukuřice
  • luštěniny (kromé sóji)
  • škrob
  • některé druhy ovoce - banány, fíky, datle
  • ovocný cukr, med

Mezi neutrální potraviny patří:

  • tuky (margaríny,máslo), oleje (olivový lej, slunečnicový)
  • sýry s obsahem tuku více než 60 % v sušině
  • kysané výrobky - tvaroh, jogurt, kefír, smetana
  • uzené výrobky (salámy), uzené ryby
  • většina zeleniny (brokolice, mrkev, paprika, ředkev, špenát)
  • koření a bylinky
  • houby
  • výhonky a klíčky
  • ořechy
  • žloutek
  • olivy

Bílkoviny a sacharidy lze kombinovat pouze s neutrálními potravinami.
Neutrální potraviny jde konzumovat buď samotné nebo spolu s sacharidy nebo bílkovinami.

Některé druhy potravin se vůbec nedoporučují jíst a to např. arašídy, majonézy, potraviny z bílé mouky, vepřové maso.

Dobrou chuť!

Zpět na výpis článků



blog comments powered by Disqus