Partneři
Smích léčí a proto si přečtěte web plný anekdot, fórů, smíchu a nejlepších vtipů Vysmatej.czAvon katalog k prohlédnutí.
Pro cestování do zahraničí i po ČR doporučujeme sjednat výhodné cestovní pojištění online. Využijte online sjednání a porovnání cestovního pojištění.K čemu je dobrý rybí tuk?
Zkuste https://www.testy-zkusenosti.cz/
Rádi Vám poradíme v poradně - online. Poradí i Bezvarady.eu.
Vířivky pro celoroční provoz. Zlepšete si zdraví a relaxujte v pohodlí domova. Vířivky Villeroy & Boch. Úsporné, zateplené, laminátové, vč. termokrytu. Nesrovnatelná kvalita oproti nafukovacím vířivkám. Vybírejte z celoročních venkovních vířivek Villeroy & Boch nebo Jacuzzi®
Vitariánská strava aneb zapomeňte na sporák
14.4.2011
Zelenina, ovoce, ořechy, semena, klíčky, bylinky a řasy v tepelně nezpracovaném stavu tvoří těžiště stravy, která díky svému vysokému podílu na vitamíny, minerály, stopové prvky a při zachování enzymů citlivých na teplo získává celosvětově stále více příznivců. Spaghetti, lasagne, pizzu, či sushi si můžete připravit úplně jinak. Místo běžných těstovin servírujete cuketové či okurkové spaghetti s omáčkou Guacamole, či marinovanými žampiony. Směs strouhané zeleniny se zase v sušičce promění v nepečené korpusy pro pizzu, medem slazené zákusky či placky k zeleninovým salátům. Díky své fantazii nebo za pomoci prověřených receptů tak můžete připravit celé menu od polévky až po dezert. Ale nenechte se zmást, vše vypadá lákavě a chutná skvěle.
Vitariánská strava představuje konzumaci potravin především rostlinného původu v jejich přirozeném, a tedy syrovém stavu. Magickou hranicí při přípravě surovin zachovávající co největší podíl vitamínů a enzymů je 40ºC. Potraviny jsou tedy zásadně nevařené, pomocníkem při jejich úpravě jsou především mixéry, šlehače, nože a sušičky potravin. U velké části příznivců stojí tento styl stravování na konci řetězce vegetariánství - veganství - vitariánství, ale může být také pouze ozvláštněním jídelníčku a cestou předcházející civilizační choroby. Díky nižšímu energetickému příjmu a výrazně menšímu zastoupení tuků pomáhá syrová strava předcházet arterioskleróze, onemocněním krevního oběhu a revmatu. Doporučena je zvláště konzumace sezónních produktů z blízkého okolí, které by se bez dlouhého skladování měly zpracovat co nejčerstvější.
Vitariáni vycházejí z předpokladu, že se lidský organizmus v průběhu vývoje ještě zcela nepřizpůsobil ohněm upravovaným potravinám. Lidská strava by se proto svou skladbou měla co nejvíce připodobnit našim evolučně blízkým příbuzným - lidoopům - a vrátit se do své přirozené kolébky. Ne všichni vědci a stravovací experti však dávají tomuto životnímu stylu zelenou, naopak spíše bijí na poplach před přílišnou jednostranností stravy.
Vitariánskou stravu tak nemůžeme jednoznačně a bez výhrad doporučit všem konzumentům, neboť při nedostatečně odborně koncipovaném jídelníčku může vést k příliš rychlým úbytkům váhy a stravě chudé na bílkoviny a vitamin B12. Tento způsob stravování je však velmi inspirativním způsobem úpravy jídel pro všechny, kteří ke stravování přistupují uvědoměle a chtějí zvýšit podíl syrové stravy nezatěžující lidský organismus tak, jako běžně konzumovaná příliš slaná, tučná a sladká jídla. Ten, kdo se dnes rozhodne „vitariánsky" obohatit svou stravu, najde již řadu poradců a příznivců, kteří zveřejňují své recepty a dělí se o své zkušenosti. Vitariánská strava je v České republice momentálně nabízena pouze v některých lázeňských hotelech, na čiště „raw-food" restauraci si však budeme muset ještě asi chvíli počkat.
Autor: Karolina Jobová
Vitariánská strava představuje konzumaci potravin především rostlinného původu v jejich přirozeném, a tedy syrovém stavu. Magickou hranicí při přípravě surovin zachovávající co největší podíl vitamínů a enzymů je 40ºC. Potraviny jsou tedy zásadně nevařené, pomocníkem při jejich úpravě jsou především mixéry, šlehače, nože a sušičky potravin. U velké části příznivců stojí tento styl stravování na konci řetězce vegetariánství - veganství - vitariánství, ale může být také pouze ozvláštněním jídelníčku a cestou předcházející civilizační choroby. Díky nižšímu energetickému příjmu a výrazně menšímu zastoupení tuků pomáhá syrová strava předcházet arterioskleróze, onemocněním krevního oběhu a revmatu. Doporučena je zvláště konzumace sezónních produktů z blízkého okolí, které by se bez dlouhého skladování měly zpracovat co nejčerstvější.
Vitariáni vycházejí z předpokladu, že se lidský organizmus v průběhu vývoje ještě zcela nepřizpůsobil ohněm upravovaným potravinám. Lidská strava by se proto svou skladbou měla co nejvíce připodobnit našim evolučně blízkým příbuzným - lidoopům - a vrátit se do své přirozené kolébky. Ne všichni vědci a stravovací experti však dávají tomuto životnímu stylu zelenou, naopak spíše bijí na poplach před přílišnou jednostranností stravy.
Vitariánskou stravu tak nemůžeme jednoznačně a bez výhrad doporučit všem konzumentům, neboť při nedostatečně odborně koncipovaném jídelníčku může vést k příliš rychlým úbytkům váhy a stravě chudé na bílkoviny a vitamin B12. Tento způsob stravování je však velmi inspirativním způsobem úpravy jídel pro všechny, kteří ke stravování přistupují uvědoměle a chtějí zvýšit podíl syrové stravy nezatěžující lidský organismus tak, jako běžně konzumovaná příliš slaná, tučná a sladká jídla. Ten, kdo se dnes rozhodne „vitariánsky" obohatit svou stravu, najde již řadu poradců a příznivců, kteří zveřejňují své recepty a dělí se o své zkušenosti. Vitariánská strava je v České republice momentálně nabízena pouze v některých lázeňských hotelech, na čiště „raw-food" restauraci si však budeme muset ještě asi chvíli počkat.
Autor: Karolina Jobová
blog comments powered by Disqus