Motto týdne: Láska je ze všech vášní nejsilnější, neboť útočí současně na hlavu, srdce i tělo. Voltaire


Partneři

Smích léčí a proto si přečtěte web plný anekdot, fórů, smíchu a nejlepších vtipů Vysmatej.cz

Avon katalog k prohlédnutí.

Pro cestování do zahraničí i po ČR doporučujeme sjednat výhodné cestovní pojištění online. Využijte online sjednání a porovnání cestovního pojištění.

K čemu je dobrý rybí tuk?

Zkuste https://www.testy-zkusenosti.cz/

Rádi Vám poradíme v poradně - online. Poradí i Bezvarady.eu.

Vířivky pro celoroční provoz. Zlepšete si zdraví a relaxujte v pohodlí domova. Vířivky Villeroy & Boch. Úsporné, zateplené, laminátové, vč. termokrytu. Nesrovnatelná kvalita oproti nafukovacím vířivkám. Vybírejte z celoročních venkovních vířivek Villeroy & Boch nebo Jacuzzi®



Snídaně jako základ

13.6.2011
Snídaně jako základ„Vynechat snídani je nejvážnější ze všech stravovacích chyb, kterou můžete udělat." Že jste tuhle větu ještě neslyšeli? Je prokázáno, že snídaně je nejdůležitějším jídlem celého dne. A to nejen pro vrcholové sportovce. Pokud vynecháte snídani, hůře se soustředíte, hůře pracujete, jste rozmrzelí... Zkrátka na každou „rozumnou výmluvu", proč nesnídat, existuje ještě rozumnější důvod, proč snídat!

Každý, kdo není zvyklý snídat, má vždy mnoho „důvodů", proč tomu tak je. „Nemám na snídani čas."  Stačí si přece večer připravit snídani na ráno! Vyhnete se situacím, kdy vám již dlouho před obědem začne kručet v břiše a nemáte myšlenky na nic jiného, než na jídlo. „Nemám po ránu hlad." Pak jste pravděpodobně jedli příliš mnoho předešlý večer. Což navíc rozhodně nepřispívá vaší váze!

Vynechání snídaně není nejlepší řešení pro „hlídače váhy". Ten, kdo vynechává snídani, má většinou větší problém s množstvím podkožního tuku, než ten, kdo snídá. Pokud šidíte snídaně nebo dokonce nesnídáte, tak zkonzumujete víc tučných potravin během dne. Klasické snídaně totiž obsahují většinou převážně sacharidy. Pokud tedy vynecháte snídani, dostanete hlad dříve před obědem, sníte již spíše tučné jídlo, a protože se tuky pálí pomaleji, dostanete také zákonitě hlad zase později a nejvíc jídla pak sníte večer. Pokud tedy chcete nějaké jídlo vynechat, ať je to večeře!

Nebojte se si k snídani pořádně dopřát. Vrátí se vám to! Je prokázáno, že kdybyste všechno jídlo, které sníte během dne, zvládli sníst ke snídani, ztratíte na hmotnosti! Pokud byste to samé jídlo přesunuli na večeři, přiberete. Cílem by mělo být, že sníte 1/3 celkového denního příjmu energie právě k snídani.

Co jíst k snídani? Odborníci doporučují cereálie. A to z několika důvodů. Rychlá příprava, vaše tělo sacharidy miluje a potřebuje, mají vysoký obsah železa a vápníku, čímž snížíte riziko chudokrevnosti a udržíte si pevné kosti, mají nízký obsah cholesterolu, je možno je dle chuti nakombinovat s jinými cereáliemi. A ideální snídaně? Cereálie, mléko, banán, džus.

Pokud ve vás ale představa této snídaně nevzbudila touhu snídat, zkuste zkrátka netradiční snídani. Například  pizzu nebo jiné jídlo, které vám zbylo z předchozího dne. Snažte se ale, aby obsahovalo větší množství sacharidů. Je zkrátka rozhodně lepší snídat něco a spálit kalorie během dne, než nesnídat nic a najíst se odpoledne a večer a nemít šanci již nasbíranou energii spálit. Tato energie se vám pak uloží ve formě tuků ve vašem těle a vy tloustnete.

Pozor! Sacharidy neznamenají cukry! Vybírejte spíše cereálie, které neobsahují velké množství cukrů. Jsou to mnohé cereálie pro děti, které jsou složené třeba až ze 45% z cukrů. Pokud snídáte tyto cereálie, není to až tak zásadní prohřešek. Cukr není jed a během dne jej jistě spálíte. Cukr vás jen rozmazluje a není úplně přínosem pro zdraví. Rozhodně větším strašákem pro zdraví je ale tuk. Ten souvisí s růstem hmotnosti, srdečními a nádorovými onemocněními.

Takže na závěr. Snídejte, snídejte, snídejte. Snídejte vlastně cokoliv, ale hlavně snídejte. Budete se cítit lépe, budete vypadat lépe. A u toho se hýbejte.  Choďte, jezděte na bruslích, běhejte, cvičte.
A všechno půjde už tak nějak LEHČEJI!


Autorka: Zuzana Kubáňová

 

Zpět na výpis článků



blog comments powered by Disqus