Partneři
Smích léčí a proto si přečtěte web plný anekdot, fórů, smíchu a nejlepších vtipů Vysmatej.czAvon katalog k prohlédnutí.
Pro cestování do zahraničí i po ČR doporučujeme sjednat výhodné cestovní pojištění online. Využijte online sjednání a porovnání cestovního pojištění.K čemu je dobrý rybí tuk?
Zkuste https://www.testy-zkusenosti.cz/
Rádi Vám poradíme v poradně - online. Poradí i Bezvarady.eu.
Vířivky pro celoroční provoz. Zlepšete si zdraví a relaxujte v pohodlí domova. Vířivky Villeroy & Boch. Úsporné, zateplené, laminátové, vč. termokrytu. Nesrovnatelná kvalita oproti nafukovacím vířivkám. Vybírejte z celoročních venkovních vířivek Villeroy & Boch nebo Jacuzzi®
Není jogurt jako jogurt
5.9.2011

Až do první poloviny dvacátého století se vyráběly pouze jogurty bílé. V třicátých letech začala pražská Radlická mlékárna na povrch jogurtu přidávat džem. Původně proti vzniku plísně, později si však tento nápad nechala patentovat a ochucený jogurt byl na světě.
Jak je to však s jogurty, které dnes běžně nalezneme v každém obchodě? Podobají se chutí i způsobem výroby těm původním bulharským nebo tureckým výrobkům? Možná vás překvapí, že některé kelímky vůbec jogurtovou kulturu neobsahují.
Pravý jogurt má být prospěšný především pro střevní mikroflóru a k tomu jsou nezbytné bakterie rodu Lactobacillus, které obnovují ve střevech přirozenou rovnováhu. Aby byl jogurt skutečně jogurtem, musí obsahovat kromě bakterií Lactobacillus bulgaricus bakterie mléčného kvašení Streptococcus thermophilus. Výrobci do směsi přidávají ještě další bakterie a složky, které by měly přispět ještě k lepší funkci trávení a vylepšit chuť jogurtu.
Dělení dle typu kultury:
- živý - kultury jsou v okamžiku prodeje ještě živé, doba spotřeby je krátká
- pasterovaný - vydrží čerstvý několik měsíců, nemusí se skladovat v chladu (není pravý jogurt)
Dělení dle obsahu tuku:
- smetanový - více než 10 procent tuku
- bílý - více než 3 procenta tuku
- se sníženým obsahem tuku - 0,5 až 3 procenta
- nízkotučný - 0 až 0,5 procenta tuku
Rada závěrem: pokud stojíte o pravý jogurt, věnujte pozornost etiketě na kelímku - z velké části by se měl skládat pouze z mléka a smetany a měl by obsahovat min. 8,2% tuku v sušině. Doba trvanlivosti pravého jogurtu je krátká, několikadenní.
Autorka: Tereza Matějková
blog comments powered by Disqus