Motto týdne: Láska je ze všech vášní nejsilnější, neboť útočí současně na hlavu, srdce i tělo. Voltaire


Partneři

Smích léčí a proto si přečtěte web plný anekdot, fórů, smíchu a nejlepších vtipů Vysmatej.cz

Avon katalog k prohlédnutí.

Pro cestování do zahraničí i po ČR doporučujeme sjednat výhodné cestovní pojištění online. Využijte online sjednání a porovnání cestovního pojištění.

K čemu je dobrý rybí tuk?

Zkuste https://www.testy-zkusenosti.cz/

Rádi Vám poradíme v poradně - online. Poradí i Bezvarady.eu.

Vířivky pro celoroční provoz. Zlepšete si zdraví a relaxujte v pohodlí domova. Vířivky Villeroy & Boch. Úsporné, zateplené, laminátové, vč. termokrytu. Nesrovnatelná kvalita oproti nafukovacím vířivkám. Vybírejte z celoročních venkovních vířivek Villeroy & Boch nebo Jacuzzi®



Zdravé recepty z blahodárného medu

30.1.2013

Medové receptyMed jako sladidlo je znám už od pradávných dob, kdy ještě naši předkové ani neznali cukr. Používali ho však nejen jako sladidlo, ale i jako lék. Právě tato zlatavá lepkavá tekutina totiž prospívá organismu po všech stránkách a její skvělá chuť přímo vybízí k vytváření nejrůznějších lahodných pokrmů.

Nahlédněte s námi pod pokličku toho nejlepšího, co z medu můžete pro svůj mlsný jazýček uvařit. Na webu Recepto.cz pak naleznete kompletní podrobné návody a celou řadu dalších receptů, ať už těch zdravých nebo trochu hříšnějších. Následující recepty totiž nejsou často zrovna dietní, jsou ale blahodárné pro duši a díky medu i pro vaše tělo.

Medovník

První místo v našich medových receptech musí samozřejmě zaujmout medovník. Právě on je totiž král všech receptů z medu a oslňuje naše jazýčky i v kavárnách. Jeho příprava přitom není nijak přehnaně složitá.

Ve vodní lázni rozpusťte 250 g másla, přidejte 3 vajíčka, 3 lžíce medu, 300 g hnědého třtinového cukru a lžičku jedlé sody. Vše řádně promíchejte a vytvořte tak hladkou hmotu. Tu na mírném plamenu promíchávejte asi 10 minut, než krásně zezlátne.

Těsto rozdělte na pět dílů a z každého vyválejte tenkou placku přibližně o velikosti dortové formy, kterou dáte na pečicí papír. V předem vyhřáté troubě pak placky pečte asi 5 minut, okrojte je do přesného tvaru a zbytek okrojeného těsta rozdrťte a smíchejte s nasekanými ořechy.

Pro krém vyšlehejte 300g másla a plechovku slazeného kondenzovaného mléka. Krémem spojujte jednotlivé pláty a nakonec jím potřete celý povrch dortu. Na ten se pak skvěle bude chytat směs rozdrceného těsta a ořechů.

Sezamové kuličky s medem

Na vánoce i pro běžnou konzumaci se hodí tyto sezamovo-medové kuličky. Jejich předností je zejména jednoduchá a rychlá příprava a malé množství surovin, které k jejich vytvoření potřebujete.

Namelte 200 g sezamových semínek na opravdu jemnou hmotu. K té poté přidejte cca 30 g medu. Nakonec přidejte ještě trochu citrónové kůry nebo nastrouhaného vanilkového lusku. Rukama tvarujte a provzdušňujte hmotu a vytvoříte tak vláčné těstíčko, ze kterého rukama vytvořte středně velké kuličky. Do jejich vnitřku zabalujeme oloupané jádro lískového oříšku nebo mandle. Nakonec kuličky obalte v kokosu nebo rozemletých ořechách.

Hrušky v medové krustě

Rychlý a jednoduchý dezert, který se hodí na okamžité podávání. Neurazí žádnou návštěvu a jeho příprava trvá jen malou chviličku.

Hrušky omyjte a nakrájejte na křížaly. Přibližně jednu lžíci medu na každou hrušku si rozehřejte, abyste v něm hrušky mohli namáčet. Na pánvi dejte rozehřát máslo a až se rozehřeje, namáčejte hrušky do medu a smažte dohněda. Vedle smíchejte kokos se skořicí a hotové hrušky na pánvi touto směsí zasypte. Podávejte ihned po usmažení ještě teplé.

Kuře na medu

Pro ty, kteří si chtějí vychutnat med jinak než v sladkém dezertu, doporučujeme léty osvědčené kuře na medu. Kuřecí recepty jsou oblíbené pro svou dietní povahu, a pokud k takovému masu přidáte med, rozhodně tím nic nezkazíte ani z tohoto pohledu.

Omyté kuře rozdělané na jednotlivé porce podlijeme vodou a dáme péct. Ze lžíce oleje, jeden a půl lžíce sójové omáčky, lžičky soli, šťávy z půlky citrónu, jednoho stroužku rozmačkaného česneku a z jedné lžíce medu vymíchejte směs. Touto směsí po celou dobu pečení kuře potírejte, dokud není hotové. Na povrchu pak bude mít krásně tmavě hnědou kůžičku.

Zpět na výpis článků



blog comments powered by Disqus