Partneři
Smích léčí a proto si přečtěte web plný anekdot, fórů, smíchu a nejlepších vtipů Vysmatej.czAvon katalog k prohlédnutí.
Pro cestování do zahraničí i po ČR doporučujeme sjednat výhodné cestovní pojištění online. Využijte online sjednání a porovnání cestovního pojištění.K čemu je dobrý rybí tuk?
Zkuste https://www.testy-zkusenosti.cz/
Rádi Vám poradíme v poradně - online. Poradí i Bezvarady.eu.
Vířivky pro celoroční provoz. Zlepšete si zdraví a relaxujte v pohodlí domova. Vířivky Villeroy & Boch. Úsporné, zateplené, laminátové, vč. termokrytu. Nesrovnatelná kvalita oproti nafukovacím vířivkám. Vybírejte z celoročních venkovních vířivek Villeroy & Boch nebo Jacuzzi®
Zdravé recepty z blahodárného medu
Med jako sladidlo je znám už od pradávných dob, kdy ještě naši předkové ani neznali cukr. Používali ho však nejen jako sladidlo, ale i jako lék. Právě tato zlatavá lepkavá tekutina totiž prospívá organismu po všech stránkách a její skvělá chuť přímo vybízí k vytváření nejrůznějších lahodných pokrmů.
Nahlédněte s námi pod pokličku toho nejlepšího, co z medu můžete pro svůj mlsný jazýček uvařit. Na webu Recepto.cz pak naleznete kompletní podrobné návody a celou řadu dalších receptů, ať už těch zdravých nebo trochu hříšnějších. Následující recepty totiž nejsou často zrovna dietní, jsou ale blahodárné pro duši a díky medu i pro vaše tělo.
Medovník
První místo v našich medových receptech musí samozřejmě zaujmout medovník. Právě on je totiž král všech receptů z medu a oslňuje naše jazýčky i v kavárnách. Jeho příprava přitom není nijak přehnaně složitá.
Ve vodní lázni rozpusťte 250 g másla, přidejte 3 vajíčka, 3 lžíce medu, 300 g hnědého třtinového cukru a lžičku jedlé sody. Vše řádně promíchejte a vytvořte tak hladkou hmotu. Tu na mírném plamenu promíchávejte asi 10 minut, než krásně zezlátne.
Těsto rozdělte na pět dílů a z každého vyválejte tenkou placku přibližně o velikosti dortové formy, kterou dáte na pečicí papír. V předem vyhřáté troubě pak placky pečte asi 5 minut, okrojte je do přesného tvaru a zbytek okrojeného těsta rozdrťte a smíchejte s nasekanými ořechy.
Pro krém vyšlehejte 300g másla a plechovku slazeného kondenzovaného mléka. Krémem spojujte jednotlivé pláty a nakonec jím potřete celý povrch dortu. Na ten se pak skvěle bude chytat směs rozdrceného těsta a ořechů.
Sezamové kuličky s medem
Na vánoce i pro běžnou konzumaci se hodí tyto sezamovo-medové kuličky. Jejich předností je zejména jednoduchá a rychlá příprava a malé množství surovin, které k jejich vytvoření potřebujete.
Namelte 200 g sezamových semínek na opravdu jemnou hmotu. K té poté přidejte cca 30 g medu. Nakonec přidejte ještě trochu citrónové kůry nebo nastrouhaného vanilkového lusku. Rukama tvarujte a provzdušňujte hmotu a vytvoříte tak vláčné těstíčko, ze kterého rukama vytvořte středně velké kuličky. Do jejich vnitřku zabalujeme oloupané jádro lískového oříšku nebo mandle. Nakonec kuličky obalte v kokosu nebo rozemletých ořechách.
Hrušky v medové krustě
Rychlý a jednoduchý dezert, který se hodí na okamžité podávání. Neurazí žádnou návštěvu a jeho příprava trvá jen malou chviličku.
Hrušky omyjte a nakrájejte na křížaly. Přibližně jednu lžíci medu na každou hrušku si rozehřejte, abyste v něm hrušky mohli namáčet. Na pánvi dejte rozehřát máslo a až se rozehřeje, namáčejte hrušky do medu a smažte dohněda. Vedle smíchejte kokos se skořicí a hotové hrušky na pánvi touto směsí zasypte. Podávejte ihned po usmažení ještě teplé.
Kuře na medu
Pro ty, kteří si chtějí vychutnat med jinak než v sladkém dezertu, doporučujeme léty osvědčené kuře na medu. Kuřecí recepty jsou oblíbené pro svou dietní povahu, a pokud k takovému masu přidáte med, rozhodně tím nic nezkazíte ani z tohoto pohledu.
Omyté kuře rozdělané na jednotlivé porce podlijeme vodou a dáme péct. Ze lžíce oleje, jeden a půl lžíce sójové omáčky, lžičky soli, šťávy z půlky citrónu, jednoho stroužku rozmačkaného česneku a z jedné lžíce medu vymíchejte směs. Touto směsí po celou dobu pečení kuře potírejte, dokud není hotové. Na povrchu pak bude mít krásně tmavě hnědou kůžičku.
blog comments powered by Disqus