Motto týdne: Láska je ze všech vášní nejsilnější, neboť útočí současně na hlavu, srdce i tělo. Voltaire


Partneři

Smích léčí a proto si přečtěte web plný anekdot, fórů, smíchu a nejlepších vtipů Vysmatej.cz

Avon katalog k prohlédnutí.

Pro cestování do zahraničí i po ČR doporučujeme sjednat výhodné cestovní pojištění online. Využijte online sjednání a porovnání cestovního pojištění.

K čemu je dobrý rybí tuk?

Zkuste https://www.testy-zkusenosti.cz/

Rádi Vám poradíme v poradně - online. Poradí i Bezvarady.eu.

Vířivky pro celoroční provoz. Zlepšete si zdraví a relaxujte v pohodlí domova. Vířivky Villeroy & Boch. Úsporné, zateplené, laminátové, vč. termokrytu. Nesrovnatelná kvalita oproti nafukovacím vířivkám. Vybírejte z celoročních venkovních vířivek Villeroy & Boch nebo Jacuzzi®



Vegetariánství: pro a proti

8.9.2010
Vegetarináství není jen stravovacím režimem, jedná se o jakousi životní filozofii. Člověk, který se rozhodne nejíst maso (a potažmo živočišné produkty), mívá většinou hlubší důvody než jen redukci váhy nebo nechuť k vepřovému masu. Někomu jde o odlehčení organismu, jiní nesouhlasí se zabíjením živočichů kvůli masnému průmyslu, u jiných jde o důsledek výchovy nebo naopak formu prostestu proti moderní „konzumní“ společnosti. Jaká jsou tedy pro a proti kontroverzního vegetariánství?

Vegetariánství je způsobem stravování, kdy je vyloučena konzumace masa a živočišných výrobků. Existuje množství variant vegetariánství, některé jsou populární, jiné nejsou příliš rozšířené, v zásadě ale můžeme odlišit čtyři druhy:

1) lakto-ovo vegetariánství, při kterém se nejí maso, ale jsou povoleny mléčné výrobky a vejce. Tato forma stravování je jedna z nejrozšířenějších;

2) lakto vegetariánství, které dovoluje z výše zmíněné trojice jen mléčné výrobky. Zakázanými potravinami jsou tedy maso, masné produkty a vejce;

3) ovo vegetariánství, to naopak zase povoluje vejce spolu se zákazem masa a mléčných výrobků;

4) a nejpřísnější formu vegetariánství - takzvané veganství. Vegané nejedí žádné živočišné produkty včetně vajec, mléka, sýrů a někdy také medu.

Zelená pro vegerariánství

Nejčastejším dogmatem zastánců vegetariánství patří argument, že konzumace masa přináší tělu hodně rizik, a to zejména díky množství tuku a složitému procesu trávení. Je pravdou, vysoké množství tuku přispívá k obezitě, civilizačním nemocem, napomáhá k ucpávání cév a je i bohatým zdrojem nezdravého cholesterolu. Ovšem také je pravdou, že normální konzumace zejména bílých druhů masa a ryb naopak lidskému tělu prospívá. Abyste docílili některého z výše uvedených problémů, museli byste se pravděpodobně denně cpát bůčkem a párky.

Červená pro vegetariánství

Na druhou stranu vám mnoho doktorů a odborníků na výživu potvrdí, že konzumace masa je  pro lidský organismus velmi důležitá. Maso je zdrojem plnohodnotných bílkovin a obsahuje esenciální aminokyseliny, které si tělo neumí samo vytvořit. V tomto ohledu nedosahuje rostlinná strava stejné hodnoty. Zároveň se jedná o bohatý zdroj minerálních látek, železa a vitamínů A, D a B.

Ideální řešení pro všechny?

Ideální tedy je zařadit kvalitní maso a mořské ryby do jídelníčku minimálně třikrát týdně. Maso by mělo být samozřejmě čerstvé a libové. Samozřejmě vše záleží na vašich chuťových preferencích a životním postoji.

Ať už jste se pro vegetariánství tedy rozhodli ze zdravotních či etických důvodů, mějte na paměti, že musíte dbát na vyváženou a pestrou stravu s vysokým podílem sójí a sójových výrobků stejně jako mléčných produktů. V opačném případě by vám totiž hrozil nedostatek některých důležitých vitaminů, čímž byste v konečném důsledku tělu spíše ublížili než prospěli.

 

 

Zdroj: www.prakticky-zivot.cz

Zpět na výpis článků



blog comments powered by Disqus